A GTmetrix SEO eszköz?

A GTmetrix nem kimondottan egy keresőoptimalizáló fő eszköze, viszont mégsem elhanyagolható. A GTmetrix egy honlap analizáló amely a weboldalunk sebességét ellenőrzi kódszinten. Mindent kielemez, hogy mely részen lenne javítani valónk. Azért mondtam feljebb hogy egy SEO szakember nem fő fegyvereként használja, hiszen ő nem programozó, bár érthet hozzá de nem elvárható, hogy kódszinten is mindent ő korrigáljon ha szükséges.

Ehhez valószínűleg egy honlap fejlesztőre lesz szükség. Rendkívül hasznos, hiszen a weboldal sebessége felhasználói élmény mellett a keresőoptimalizálásnál is kulcsfontosságú szerepet játszik. Egy különösen lassú, nagyméretű oldal rosszabb helyezést érhet el a találati listán.

Mi az a GTmetrix?

Ahogyan írtam az első bekezdésben egy honlap analizálóról van szó amely a honlapunk sebességét az alapján értékeli ki, hogy a kapott eredményeket a Google Page speed eredményeivel és a Yslow-val ( Yahoo sebességmérő) eredményeivel hasonlítja össze. Ez a szoftver más hasonló analizáló oldalakkal szemben konkrét kódrészleteket is mutat, nem csak annyit ír ki, hogy “csökkentse a CSS tartalmat, vagy hogy “optimalizálja képméreteit”

Így azt gondolom, hogy egy nagyon hasznos oldal a GTmetrix.com.

Regisztráció nélkül is használható, egyszerűen csak meg kell adni a kívánt honlap URL-jét. Ebben az esetben Google Chrome segítségével, Kanadából mér az eszköz.

Hogyan működik a GTmetrix?

 1. Első lépésként nyissuk meg a GTmetrix oldalát, majd írjuk be a lekérdezni kívánt oldal Url-jét. Ezután pedig kattintsunk a “Test your site” kék gombra.
  GTmetrix első lépés

  GTmetrix első lépés

   

 2. Ezután a rendszer elkezdi az analizálást, ez a megszokottnál több időbe is beletelhet amúgy pár percre kell számítani. De ahogy elkészül már meg is mutatja külön a Google Page Speed és a Yahoo sebességmérő által kapott pontszámokat és jellemzőket az egyes nyílnál jelölve. Ez alatt pedig a kettes nyílnál a lényeg, szépen területenként lenyílófüllel megnyithatóak a részletes adatok, illetve utasítások melyek elvégzése után a honlapunk gyorsabb lesz.

  GTmetrix adatok

  GTmetrix adatok

A GTmetrix további információi:

A szoftverben ha a “Waterfall” gombra kattintunk akkor információt ad arról is, hogy melyik kódnyelvben, melyik rész, mekkora méretű és hogy azt mennyi ideig tart betölteni: (WÁÓ)

 • HTML
 • CCS
 • JS
 • XHR
 • Fontok
 • Képek
 • Illetve az egyéb dolgokról

 

Share This